
ایران بریفینگ / ۲۱ اردیبهشتماه سازمان ملل اعلام کرد از طرح ابتکاری انصارالله یمن برای کاهش تنشها در این کشور استقبال میکند. بر این اساس انصارالله یمن پیشنهاد داده است بهصورت یکجانبه از سه بندر الحدیده، سلیف و راس عیسی عقبنشینی کند. ساعتی بعد رسانههای نزدیک به انصارالله این خبر را تأیید کردند. این تصمیم بر اساس توافق الحدیده سوئد اتخاذشده است.
چرا الحدیده؟
بندر الحدیده که به عروس دریای سرخ معروف است، در ۲۲۶ کیلومتری شهر صنعا پایتخت یمن قرار دارد. این شهر، دومین بندر تجاری بزرگ یمن بعد از بندر عدن است و به دلیل داشتن امکانات صادرات و واردات و نزدیکی به معابر بینالمللی حمل و نقل کالا از اهمیت زیادی برخوردار است. امروزه بخش بسیار زیادی از مواد غذایی یمن از این بندر وارد یمن میشود و بهنوعی میتوان این بندر را شاه رگ اقتصادی و حیاتی صنعا دانست. لذا تصرف این بندر یا تکمیل محاصرهی آن، صنعا و دیگر استانهایی که اکنون در اختیار حامیان انصارالله قرار دارد را از منظر اقتصادی و غذایی بسیار در وضعیت بغرنجتری قرار خواهد داد.
اما آنچه در پرونده یمن به الحدیده جایگاه ویژه میبخشد، نقش و اهمیت این منطقه در سناریوی فدرالی یمن است. فدرالی شدن یمن، برونداد اصلی کنفرانس گفتگوی ملی یمن در اوایل سال ۲۰۱۴ میلادی نیز بود که تقسیم این کشور به شش منطقهی فدرالی را پیشنهاد کرده بود. این شش منطقهی فدرالی عبارت بودند از:
۱- اقلیم حضرموت به مرکزیت المکلا؛ ۲- اقلیم سبا به مرکزیت سبا؛ ۳- اقلیم عدن به مرکزیت عدن ۴- اقلیم الجند به مرکزیت تعز ۵- اقلیم ازال به مرکزیت صنعاء ۶- اقلیم تهامه به مرکزیت الحدیده
درواقع، از شش اقلیم یمن، دو اقلیم حضرموت و عدن در جنوب و چهار اقلیم سبا، الجند، ازال و تهامه در شمال هستند
یمن فدرال
مهمترین و اصلیترین بازیگر نبرد الحدیده امارات است. اهداف و سناریو اماراتیها موجب شده است فرماندهی عملیات نظامی شبهنظامیان ائتلاف سعودی در ساحل غربی یمن به عهده امارات باشد. امارات برای نبرد الحدیده تمام نیروهای جنوبی وفادار به خود و عربستان را تحت مدیریت طارق صالح برادرزاده علی عبدالله صالح به میدان آورده بود.
سناریو اماراتیها برای تصرف بندر الحدیده اینگونه بود که به دنبال آن بودند که با تنگ کردن عرصه سیاسی و اقتصادی و نظامی بر صنعا، آنان را وادار به مذاکره سیاسی نمایند تا بتوانند در روند سیاسی با همراهی جنوبیها و حامیان آنان در شمال یمن به سرکردگی طارق صالح به هدف خود برسند. اولویت امارات در یمن نفوذ و سیطره بر جنوب و عدن است. در این راستا امارات سناریو فدرالی شدن یمن را دنبال میکند. همانگونه که در بالا گفته شد، استان الحدیده نقش بسیار مهمی در شکلگیری سناریو فدرالی دارد.
چرا انصارالله عقبنشینی از الحدیده را پذیرفت؟
بر اساس توافق سوئد در سال گذشته و دیدار هفته گذشته رهبر انصارالله با نماینده سازمان ملل در یمن، انصارالله پیش از طرف سعودی شروع به ترک الحدیده کرد. بندر الحدیده هرچند در اختیار نیروهای صنعا است اما محاصره چندماهه و تداوم بمبارانهای سعودی موجب شده بود این بندر تا حدودی کار ویژه خود را برای صنعا از دست بدهد. انصارالله با پیشگام شدن در این اتفاق این موقعیت را ایجاد خواهد کرد که سازمان ملل در صورت انجام تعهد خود و خارج شدن الحدیده از محاصره مواد غذایی و موردنیاز مردم یمن و صنعا باری دیگر به دستشان برسد و از فشار اقتصادی بر خود بکاهد.
انصارالله در حالی تصمیم به عقبنشینی از الحدیده گرفته است که پیشتر خبرهایی منتشر شده بود که اذعان می داشت عمده نیروهای شبه نظامی زیر نظر ایران در این بندر حضور داشتند ، در واقع دروازه یمن برای ایران بندر الحدیده بود ، تسلیحات نظامی و نیروهای ایرانی عمدتا از این بندر با انصارالله در ارتباط بودند ، حالا به نظر می رسد در سکوت ایران توجه خود را از یمن برداشته است و چه بسا تسلیم شروط دوازده گانه آمریکا برای مذاکره شده است.
ایران اکنون نیروهای خود را از سوریه رفته رفته فراخوانده است و حالا در یمن نیز دیگر کمتر دخالت می کند ، همچنین در افغانستان هم ارتباط خود را با طالبان به شدت کاهش داده و همه اینها از شرائط ۱۲ گانه آمریکا برای برقراری مذاکره هست ، به نظر می رسد ایران یکی پس از دیگری در حال پذیرش بندهای شروط آمریکا هست .