حمله مشترک ایالاتمتحده و بریتانیا و فرانسه علیه اهدافی نظامی در سوریه به جبههبندی بینالمللی انجامیده است. ایران و روسیه، حامیان اصلی دولت دمشق بهتندی از آن انتقاد کردهاند و متحدان آمریکا، ازجمله اتحادیه اروپا، ترکیه، قطر و اسرائیل به حمایت از آن برخاستهاند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا ساعت ۲۱ روز جمعه ۱۳ آوریل / ۲۴ فروردین بهوقت واشنگتن دیسی اعلام کرد که دستور حمله به پایگاههای سلاحهای شیمیایی بشار اسد در سوریه را صادر کرده است. این حمله با مشارکت فرانسه و بریتانیا علیه یک مرکز پژوهش و توسعه سلاحهای شیمیایی در نزدیکی دمشق و دو پایگاه تولید و ذخیره سلاحهای شیمیایی در نزدیکی حمص روی داد. در این حمله بیش از ۱۰۰ موشک از جنگندههای بریتانیایی و فرانسوی و آمریکایی و نیز یک ناو جنگی آمریکا پرتاب شدند.
اطلاعات دقیقی از میزان تأثیرگذاری این حمله یا خسارتهای احتمالی آن در دست نیست. برخی رسانهها از زخمیشدن سه تن در نزدیکی حمص خبر میدهند.
دیدهبان حقوق بشر سوریه، یک گروه ناظر بر جنگ سوریه در گزارشی از حملات هوایی سه عضو ناتو مدعی شد که سیستم دفاع ضد موشکی سوریه بیش از ۶۵ موشک شلیکشده را ردگیری و منهدم کرده است. این گروه ناظر درعینحال اصابت موشکها به اهداف مهم را تائید کرد.
به گفته این گروه حقوق بشری، ارتش سوریه هنوز در حالت آمادهباش است و تجهیزات و نفرات خود را از بسیاری از پایگاههای نظامی مهم تخلیه کرده.
آخرین واکنشها به حمله هوایی آمریکا و بریتانیا و فرانسه به سوریه را در زیر میخوانید:
برای اطلاعات بیشتر می توانید صفحه تلگرامی ما را عضو شوید
مخالفان حمله در تهران
▪ علی خامنهای، رهبر ایران شنبه در دیدار با شماری از مسئولان حکومتی و سفیران کشورهای اسلامی به مناسبت روز «بعثت» پیامبر اسلام، حمله هوایی به سوریه را «جنایت» خواند و گفت: «بنده صریحاً اعلام میکنم رئیسجمهور آمریکا، رئیسجمهور فرانسه و نخستوزیر انگلیس جنایتکارند و جنایت کردند؛ طَرفی هم نخواهند بست، سودی هم نخواهند برد؛ همچنآنکه در سالهای گذشته در عراق، سوریه، افغانستان حضور پیدا کردند و از این قبیل جنایات انجام دادند و سودی همنبردند».
▪سپاه پاسداران ایران نیز در بیانیهای شدیداللحن حمله سه عضو ناتو به سوریه را «جنایت آشکار و انکارناپذیر» خواند و ادعای حمله شیمیایی به دوما در غوطه شرقی را «حقه، فریب و ادعای دروغین» دانست. سپاه پاسداران در این بیانیه به «عاملین و حامیان» حمله چنین هشدار داد: «آتش این جنایت دامان عاملین و حامیان آن را خواهد گرفت، برخی کشورهای اسلامی که در قبال جنگ تروریستهای تکفیری علیه ملتهای منطقه بهویژه جنایت سحرگاه حمله موشکی به سوریه از محکومیت سرباز زده و یا سکوت و در مواردی متأسفانه اظهار خرسندی کردهاند بدانند در پیشگاه امت اسلامی و تاریخ هیچ پاسخی نخواهند داشت و نزد مردم سوریه نیز منفورتر از گذشته خواهند بود»
خامنهای و روحانی در مراسم روز بعثت با حضور سفرای کشورهای اسلامی بهتندی از حمله به سوریه انتقاد کردند. رهبر ایران سران فرانسه و بریتانیا و آمریکا را «جنایتکار» خواند
▪ حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران نیز در مراسم بعثت پیامبر اسلام در حضور علی خامنهای به انتقاد از حمله هوایی به سوریه پرداخت و گفت: «تجاوزهای آمریکا در منطقه ثمری جز نابودی و ویرانی نخواهد داشت… آنها امروز از اینکه تروریستهای تحت حمایتشان در غوطه شرقی شکستخوردهاند، عصبانی هستند.»
▪ حسین دهقان، مشاور نظامی رهبر ایران امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه و دونالد ترامپ را «جنایتکار» خواند و هشدار داد که «سوریه قطعاً پاسخ حملات آمریکا را میدهد.»
▪ یدالله جوانی، معاون سیاسی سپاه پاسداران نیز در گفتوگو با خبرگزاری حکومتی «فارس» مدعی شد که «آمریکا باید منتظر عواقب حمله به سوریه باشد». به گفته او، «اقدام آمریکا و کشورهای انگلیس و فرانسه در حمله به سوریه یک تجاوز آشکار است و مشروعیت ندارد. خصوصاً در شرایطی که قرار بود کمیته حقیقتیاب ادعای آمریکا مبنی بر استفاده ارتش سوریه از سلاح شیمیایی را بررسی کند و دمشق نیز زمینه را فراهم کرده بود.»
▪حسن هاشمی، وزیر بهداشت ایران نیز در پیامهایی جداگانه به وزیر بهداشت دولت دمشق و مسئول دفتر منطقهای سازمان جهانی بهداشت از آمادگی ایران برای ارسال کمکهای پزشکی موردنیاز در پی حمله به سوریه خبر داد و این حمله را محکوم کرد.
▪علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ایران با محکوم کردن حمله به سوریه هشدار داد که «اگر آمریکاییها بخواهند این بازی را ادامه بدهند، تردید نکنند که با عکسالعملهایی مواجه خواهند شد که قطعاً به ضرر امنیت منطقه خواهد بود.»
مسکو
▪ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه حمله به سوریه بدون مجوز شورای امنیت را «نقض قوانین بینالمللی» دانست و آن را «به جدیترین شیوه ممکن» محکوم کرد. شورای امنیت جمعه از دستیابی به راهحل برای مسئله حمله شیمیایی در دوما بازمانده بود.
پوتین همچنین حمله به سوریه را «تجاوز به یک کشور مستقل در خط مقدم مبارزه با تروریسم» توصیف کرد. او بار دیگر حمله شیمیایی به دوما را «صحنهسازی» خواند.
▪وزارت دفاع روسیه مدعی شده است که ۷۱ موشک از ۱۰۳ موشک شلیکشده از سوی ایالاتمتحده و بریتانیا و فرانسه به تأسیسات مرتبط به تسلیحات شیمیایی سوریه، ردگیری و منهدم شدهاند. این وزارتخانه همراه با ستاد نیروهای مسلح روسیه گفته است که در واکنش به این حمله واگذاری سیستم دفاع موشکی اسـ۳۰۰ به سوریه و برخی دیگر کشورها را در دستور کار قرار میدهد. مسکو همچنین ادعا کرده که آمریکا از پایگاه هوایی «التنف» در عراق برای حمله به سوریه استفاده کرده است
دیگر منتقدان
▪شبهنظامیان شیعه تحت حمایت ایران در عراق موسوم به حشد شعبی نیز در بیانیهای اعلام کردند که برای مقابله با هر رویداد غیرمترقبهای و در واکنش به حملات هوایی به سوریه، در مرز این کشور در حالت آمادهباش قرار دارند.
▪محمدعلی الحوثی، رئیس شورشیان حوثی یمن که تحت حمایت ایران قرار دارند، حمله به سوریه را محکوم کرد و مدعی شد که بهترین راه پاسخ به آن، «بمباران عربستان و اسرائیل» است.
اما ناتو در بیانیهای از این حمله حمایت کرد. اتحادیه اروپا نیز در بیانیهای اعلام کرد که اعضای آن از حمله سه عضو ناتو به سوریه حمایت میکنند.